Cursus Nieuwe Testament (seizoen 2023-2024)

Voor iedereen in Assen e.o.

Voor de beginnende en gevorderde Bijbellezer

cursus Nieuwe Testament, Cursus Nieuwe Testament (seizoen 2023-2024)

Het Nieuwe Testament opent met getrompetter: het Koninkrijk van God is begonnen, de Zoon van God is op aarde gekomen! Heel het Nieuwe Testament komt vooruit uit de schokgolven van deze bewering. Het begint met vier evangelisten die vanuit hun eigen perspectief woorden geven aan het geheim van de Messias. Het gaat verder in het begin van de kerkgeschiedenis in Handelingen: hoe een explosie van vreugde in een bovenkamer in Jeruzalem terecht komt in het hartje van het Romeinse wereldrijk. Het zet zich door in de brieven aan kerken en personen, met bemoediging en aansporing: de schokgolven gaan niet verder zonder weerstand. Het eindigt met dat indringende maar net zo ingewikkelde boek Openbaring.

 

Dit seizoen bieden wij de cursus ‘Beter nieuws uit het Nieuwe Testament’ (van Jasper Klapwijk) aan. Ook als je vorig seizoen niet de cursus Oude Testament hebt gevolgd kun je gewoon instappen. 

De cursus is met name bedoeld om de grote lijnen scherp te krijgen: hoe is het Nieuwe Testament een vervolg op het Oude (en waarom kun je die twee niet zonder elkaar lezen)? Waarom zijn er vier evangeliën en hoe verrijken die elkaar? Wat zijn de hoofdthema’s in de brieven van Paulus en anderen? Daarnaast pakken we enkele details bij de kop en is er ruim de gelegenheid voor dialoog en het stellen van vragen.


Een greep uit de reacties op de cursus OT van afgelopen seizoen

 ‘Boeiend, leerzaam, stimulerend!’

 ‘We ontdekten dat we het OT nodig hebben om het NT te begrijpen.’

 ‘Mooi dat de cursusleiders zo verschillend zijn.’


De insteek van de avond is in hoorcollege-vorm. U/jij kunt van ons verwachten dat we u/jou in vogelvlucht meenemen door het Nieuwe Testament heen. De interactie en groepsopdrachten zijn aanvullend bedoeld en hebben logischerwijs een beperktere plek. De focus ligt op de inhoud van de Bijbelboeken. Soms vindt er verdieping plaats in bijv. de historische achtergrond, maar de focus is de Bijbeltekst zelf.

 

De cursus is voor iedereen die zin heeft in verdieping – jong en oud. Het maakt daarbij geen verschil of je gepokt en gemazeld bent in de Bijbel, of dat je er geen raad mee weet. De Bijbel heeft iets verrassends voor iedereen.

 

Cursusleiders: ds. A. van Harten-Tip (vGK Oase) en ds. Bart Dubbink (NGK Het Lichtpunt)

Locatie: De Voorhof, Martin Luther Kingweg 50, Assen (GKv Assen-Marsdijk)

Tijdstip: 19.45-21.30 (inloop vanaf 19.30)

Data (alles op donderdagavond): 21 september, 12 oktober, 9 november, 7 december, 11 januari, 1 februari, 15 februari, 7 maart, 4 april, 25 april, 16 mei (reserve)

Kosten: 10 euro pp.  Het bedrag graag op de eerste avond contant meenemen. Het boekje dient zelf aangeschaft te worden.

Aanmelden vóór 14 september kan bij de cursusleiders (zie contactgegevens onder). Vraag ons ook gerust om meer informatie. Om meer uit de avonden te halen bevelen we aan ter voorbereiding de Bijbelboeken te lezen die aan bod komen (of in ieder geval het leesrooster in het boekje bij te houden). Zo werken we samen in één seizoen het hele Nieuwe Testament door. We zien er naar uit u/jou te ontmoeten!

 

Met hartelijke groet,

 

Ds. A. van Harten-Tip

predikant@vgk-assen.nl

0592-412814

 

Ds. Bart Dubbink

domineebart@lichtpuntassen.nl

06-49649564