Kiekjes van Klaas

Onze natuur-fotograaf, ds. Snijder, beschrijft de wonderen van Gods schepping. Hieronder zijn laatste bijdragen.


De lente

Er is een heel mooi liedje van Rikkert Zuiderveld over de lente. Over dat alles weer uitloopt, over de eerste zonnestralen op je huid, de eerste voorjaarsbloeiers en vogels die al tsjilp-tsjilpend hun territorium afbakenen. Op het moment dat ik dit schrijf merk je er nog niet zoveel van. Nachtvorst en sneeuw in het midden van het land, codes geel en oranje, en wat al niet. Hoewel, de pimpel- en de kool- meesjes bevechten hun plekjes in de tuin al en de hazelaar bloei volop. De eerste sneeuwklokjes hebben zich opgericht en wachten op de zonnestralen om de jas te openen. Ja, het liedje zingt al rond in mijn hoofd: 

 

Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt.
Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit.
De eerste zonnestralen, ze tintelen op je huid.
De eerste bloemen bloeien, de eerste vogel fluit.
Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt.
Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit.

natuur foto Schepping, Kiekjes van Klaas

Sneeuwklokjes in de lente

En zo kon ik deze dromerige sfeerfoto maken van de twee sneeuwklokjes. De ene pontificaal in beeld, de ander als een schaduw of als een spiegelbeeld erachter. Voor mij drukt dit hoop en verwachting uit. Hoe fragiel ook de bloempjes, ze manifesteren zich zo sterk in de kracht van de Schepper. En hoe kwetsbaar zijn wij ook niet, bij alle grootdoenerij waarmee we ons omgeven. Psalm 103: 15,16 zegt: “De sterveling – zijn dagen zijn als het gras, als een bloem op het veld, zo bloeit hij. Wanneer de wind erover is gegaan, is hij niet meer en zijn plaats kent hem niet meer”. Petrus herhaalt dit in zijn eerste zendbrief en ook Jakobus heeft het erover. Vergankelijkheid, maar ook weer niet zonder meer. Want: “De zon is opgegaan” (Jak.1: 10,11). Ik voeg er graag een o aan toe: dat de Zoon is opgegaan. Het nieuwe leven overwint. De lente herinnert ons er weer aan, en ook het liedje:

 

Weet je wel dat Jezus leeft, Jezus leeft, Jezus leeft.
Weet je wel dat Jezus leeft, Hij is opgestaan.

Groetjes van Klaas.

 

Diever, 27 januari 2023

Ds. K. Snijder.


Advent

Advent is de tijd waarin de strijd tussen donker en licht het meest waarneembaar is. De opmaat naar het Kerstfeest wordt gedomineerd door wat ik maar het elfde gebod noem: Gij zúlt vrolijk zijn.

natuur foto Schepping, Kiekjes van Klaas

Lichtinval Advent

Iedere dag word je via uiteenlopende reclameboodschappen hiermee om de oren geslagen. Beelden van duur uitgedoste gezinnen in een on-spontane feestelijke huiselijke setting.

 

Maar wat als je nou niet in die door de wereldse commercie gedicteerde feeststemming bent? Als je met al dat kunstlicht geen kant op kunt? Misschien bent u wel gevangen in de nacht van strijd en zorgen. Je denkt: God, het is zo donker en U bent zo ver! Zo koud als het buiten is, zo koud kan het dan ook van binnen zijn. Koud, omdat je eenzaam bent. Omdat er zoveel ‘loos’ is in je leven. Het is uitzichtloos. Of je bent troosteloos. ‘t Is koud omdat in het afgelopen jaar je man, je vrouw, je moeder of vader is overleden. Na al die jaren samen moet je nu zonder hen de Kerstdagen door. Het is koud, omdat er zoveel zorg is om je kinderen. ’t Is koud want die verwoestende ziekte…O God, het is zo donker en U bent zo ver!

 

Met deze gedachten in mijn hoofd wandelde ik door m’n favoriete bos. Toen was er opeens dat lichtpuntje. Van boven, jawel, want bevrijdend licht komt altijd van boven.  De zon piepte als een ster tussen de bomen door en doorkliefde met haar stralen het donker struweel. De duisternis ging wijken, uit het bos en uit m’n gedachten. Zelfs de kerstbomen lichten op en daar hadden ze helemaal geen led-lampjes voor nodig. Wat een wow-moment, als het licht doorbreekt in je leven.

Als HET LICHT doorbreekt in je leven.

 

Jesaja zei het al: “Sta op (uit je omstandigheden), sta op, word verlicht, want het licht komt en de heerlijkheid van de HEERE gaat over u op.” (Jesaja 60: 1).

Dat is Kerst. We mogen er (opnieuw) naar uitzien. Ontvangen als het grootste geschenk. En daarna: Wandelen in het licht met Jezus. Dat gun ik u van harte. Daarom: Gezegende Kerstdagen toegewenst. Ook van Fokje.

 

Groetjes van Klaas

 

Diever, 3 december 2022

Ds. K. Snijder


Webdesign

Herfsttijd is spinnentijd. Ze zijn er eigenlijk altijd wel, maar in de herfst vallen ze meer op. Dat komt door de vochtigheid in de natuur.

natuur foto Schepping, Kiekjes van Klaas

Spinnen in een web

Dauw, ochtendmist en regenbuien zorgen voor druppels op de webben en de spinnendraden en dus zie je ze eerder. Als je ze niet ziet op droge dagen dan voel je ze wel. Breng je de afvalcontainer naar de weg, zit er opeens allerlei rag in je haar en op je voorhoofd. Irritant! Spinnen komen voor op plekken waar ze veel insecten kunnen vangen. Daar leven ze namelijk van. In tuin, heide en bos vinden ze er vaak meer dan genoeg. Er zijn in de Benelux zo’n 700 (!) soorten. De meest voorkomende is de Kruisspin, die in 2010 is uitgeroepen tot Spin van het Jaar. Bekend van de mooie wielwebben die de vrouwtjes in het najaar maken. Een andere -minder bekende maar in mijn ogen heel fraaie- is de Wespspin of Tijgerspin. Als je het vrouwtje ziet snap je waarom die zo heet. De Wespspin werd in de jaren tachtig voor het eerst in Nederland aangetroffen. De spinnenwereld is echt fascinerend.

Als je (alweer) let op de details dan valt je mond open van verbazing. Hoe zo’n beestje in elkaar steekt, beweegt, breekbaar en toch oersterk. Die letterlijk ragfijne draadjes waarop en waaraan ze balanceren, hoe ze prooien inkapselen en ga nog maar even door. Als je een heidewandeling maakt zie je nog weer andere: webben van de Herfsthangmatspin op de laatste foto. Al net zo verbazingwekkend ragfijn. In de computerwereld kennen we de term webdesign, maar wat mij betreft slaat dat nergens op. Het echte webdesign zie je in de schepping. Zo uniek, want niet na te maken door welke knappe kop dan ook. Dit alles is louter en alleen Gods werk.


Komen spinnen nou ook in de Bijbel voor? Ja, toch wel, twee keer en beide keren in combinatie met hun web (Job 8:14 en Jesaja 59:5b). In Job 8 zegt Bildad tegen Job over mensen die God vergeten, dat hun vertrouwen als spinrag zal blijken te zijn. Letterlijk: Als het huis van een spin. Jesaja zegt van zondige mensen, zij die onrecht plegen, dat zij spinnenwebben weven om de Godvrezenden te vangen. Geen positief beeld dus van spinnen in Gods Woord. Toch heeft Hij ook die dus geschapen. Als we kijken naar de kruisspinnen op de eerste twee foto’s, die bezig zijn prooien in te kapselen, dan snappen we wel wat Jesaja bedoelt. Ook de Tijgerspin op foto drie is er maar druk mee. Op foto vier zien we de kruisspin druk aan het weven; op foto vijf wacht ze op haar lunch. Zo schetst Gods Woord vooral het spinnenbeeld van stiekem op de loer liggen, vangen, inkapselen en opvreten. Ben je bang voor spinnen dan is dat te begrijpen. Maar kijk vooral naar ze als wondere pareltjes van Gods schepping. Resultaten van onbegrijpelijk knap design, en elk najaar weer stille getuigen van Zijn grote trouw.


Groetjes van Klaas.


Diever, 12 oktober 2022
Ds. K. Snijder